home
Per 1 april 2013 gelden nieuwe regels voor het berekenen van de kinderalimentatie. Het doel van de aanpassing is het vereenvoudigen van de berekening. Met ingang van 1 april 2013 wordt het oude rekenschema vervangen door een zogenaamde draagkrachttabel.
Aan de hand van het netto besteedbaar inkomen van de alimentatieplichtige, wordt de draagkracht berekend. Met de lasten van de alimentatieplichtige wordt geen rekening gehouden.
De hoogte van de kinderalimentatie wordt nog steeds aan de hand van de behoefte vastgesteld. In de nieuwe wijze is de berekening van de behoefte wel gewijzigd.  De behoefte van het kind wordt verlaagd met het kindgebonden budget. Het kan zijn dat de behoefte daardoor flink lager uitvalt. De alimentatieplicht is niet hoger dan de behoefte van het kind.
Ook wordt met ingang van 1 april 2013 een zorgkorting ingevoerd. Deze komt in de plaats van de oude omgangskosten van EUR 5,- per dag per kind. De zorgkorting is onder meer afhankelijk van de behoefte. Of recht bestaat op de zorgkorting is ook afhankelijk van de draagkracht.
De nieuwe normen gelden vanaf 1 april 2013 voor iedereen die alimentatie ontvangt, dus niet alleen voor nieuwe gevallen. Verder is van belang dat in gevallen waarin alimentatie is toegekend voor 1 januari 2013 de oude rekenwijze wordt gebruikt. Voor alimentatie die is toegekend tussen 1 januari en 1 april 2013 de nieuwe en de oude methode wordt gebruikt. Vanaf 1 april 2013 wordt de alimentatie via de nieuwe wijze berekend. 
De hoop is er dat door deze aanpassingen het eenvoudiger wordt de kinderalimentatie vast te stellen zodat de ouders hier zoveel mogelijk in onderling overleg afspraken over kunnen maken.        
contact1-2
Wijngaard 8, 6017 AG Thorn • T 0475 562 903 • F 0475 475 846 • E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.